Patisserie Hoeben viert 10- én 140-jarig bestaan

door 30 augustus 2015

Dit artikel is origineel gehost op Bakkerswereld.nl1

Patisserie Hoeben in Liessel bestaat dit jaar 10 jaar en viert dat op zaterdag 19 september met het personeel. De geschiedenis van het bedrijf gaat terug tot 1875 – 140 jaar geleden – toen de familie Hoeben in het Noord-Brabantse dorp een boerderij annex bakkerij begon.

‘De familie Hoeben was ondernemend; alle acht kinderen hadden een rol in het bedrijf of startten later hun eigen onderneming. Die gedrevenheid leidde tot snelle groei’, is te lezen in een in het kader van het jubileumjaar uitgebracht magazine over Patisserie Hoeben.

Toenemende vraag

Bijna een eeuw na de oprichting had Hoeben in Liessel een bakkerij met twintig personeelsleden. Vanwege de toenemende vraag naar brood en gebak, dat in de wijde omgeving van het Noord-Brabantse dorp werd verkocht, zag het bedrijf zich genoodzaakt nieuwe vestigingen te openen in Lieshout en Helmond.

Supermarkten

Medio jaren ’70 van de vorige eeuw – toen Jos Hoeben het bedrijf kwam versterken – richtte Hoeben zich op het beleveren van grote ketens als Edah en Torro. ‘De verkoop van brood en gebak in supermarkten bleek een groot succes’, is te lezen in het fraai geïllustreerde jubileummagazine. Ín 1983 nam de Vendex-groep Bakkerij Hoeben over om op die manier uit te breiden en de bakkerijen in de supermarkten nog beter te faciliteren. (…) Al snel werden nieuwe filialen geopend.’

Adviesbureau

Nadat Vendex om strategische redenen besloot de bakkerijen van de hand te doen, richtte Jos Hoeben een adviesbureau op dat zich bezighield met assortimentsmanagement in supermarkten en het opzetten van instore bakkerijen. Tien jaar geleden pakte hij zijn ‘oude’ specialisme weer op: ‘Hij keerde terug naar Liessel en begon in 2005 een zelfstandige grootschalige bakkerij, uitsluitend gericht op gebaksproducten.’

Twee grote klanten

Anno 2015 belevert Patisserie Hoeben Sligro Food Group en Detailresult Groep. ‘Een efficiënt proces en een uitgekiende logistiek’ maken het mogelijk dat producten van het bedrijf uit Liessel in alle filialen van deze twee grote klanten zijn te vinden.

Foto: Patisserie Hoeben

Vijfde generatie

Bij Patisserie Hoeben zijn zeventig medewerkers in dienst. Ron en Leon, de zoons van Jos Hoeben, zijn als vijfde generatie binnen het bedrijf werkzaam. ”De medewerkers hebben allemaal hetzelfde doel: samen de mooiste producten maken. Ze spreken letterlijk en figuurlijk dezelfde taal, waardoor de communicatie onderling erg goed is’, geeft Jos Hoeben aan in het magazine.

Taart en gebak

In de bakkerij in Liessel worden vijftien soorten taart, vijftig vlaaiachtige soorten gebak en twintig soorten klein gebak gemaakt. Voor feestdagen als Kerstmis, Pasen, Valentijnsdag en Sinterklaas en rond het WK voetbal is er themagebak. Ook de seizoenen worden gevolgd. En op bestelling worden fototaarten met een afbeelding naar keuze gemaakt.

  1. Eerste publicatie door Bakkerswereld op 24 aug 2015

Pin It on Pinterest

Share This