Van kleine dorpsbakkerij tot landelijke leverancier

Een bedrijf met geschiedenis, zo mogen we Patisserie Hoeben zeker noemen. In 1875 startte de familie Hoeben net buiten Liessel een boerderij annex bakkerij. In die tijd werden de kneed­machines aangedreven door paarden. De familie Hoeben was ondernemend; alle acht de kinderen hadden een rol in het bedrijf of startten later hun eigen onderneming. Die gedrevenheid leidde tot snelle groei. De bakkerij verhuisde naar de Hoofdstraat en de boerderij­winkel werd verder uitgebreid.

Door het succes van de deegrecepten kwam er steeds meer vraag naar de broden en vlaaien van Hoeben. De bakkerij groeide in enkele decennia uit tot een groot bedrijf. Begin jaren ‘70 van de vorige eeuw stond er in Liessel een volwassen bakkerij met 20 personeelsleden. Het brood en gebak werd in de hele regio verkocht. Vanwege de groeiende vraag opende Hoeben nieuwe locaties in Lieshout en later in Helmond.

Verkoop aan supermarkten

In 1975 kwam Jos Hoeben het bedrijf versterken. Hij richtte zich op belevering van grotere ketens als Edah en Torro, die onder de Vendex-groep vielen. De verkoop van brood en gebak in super­markten bleek een groot succes. In 1983 nam de Vendex-groep Bakkerij Hoeben over om op die manier uit te breiden en de bakkerijen in de super­markten nog beter te faciliteren.

Jos en zijn vader bleven binnen het bedrijf actief. Al snel werden nieuwe filialen geopend. Als directeur bakkerij stuurde Jos Hoeben binnen Vendex gedurende tien jaar drie industriële bakkerijen aan.

Nieuwe stap

Toen Vendex de bakkerijen om strategische redenen afstootte, startte Jos Hoeben een adviesbureau dat zich richtte op assor­ti­ments­manage­ment in super­markten en het opzetten van instore bakkerijen. Tevens verzorgde hij het management voor enkele grote industriële bakkerijen in Nederland. In 2005 koos hij toch weer voor zijn oude specialisme. Hij keerde terug naar Liessel en begon in 2005 een zelfstandige groot­schalige bakkerij, uitsluitend gericht op gebaksproducten.

Pin It on Pinterest

Share This