Patisserie Hoeben herbergt 140 jaar bakkerstraditie

door 6 augustus 2016

Artikel eerder gepubliceerd in het magazine van Wesselman Accountant

Volgens eigen zeggen werd hij letterlijk groot tussen de meelzakken. Het bakkersambacht heeft voor Jos Hoeben, eigenaar/ directeur van de gelijknamige patisserie, nauwelijks nog geheimen. In 2005 startte hij in Liessel Patisserie Hoeben, producent van een breed assortiment dagverse gebaksspecialiteiten. Kwaliteitsproducten die via een gestroomlijnd logistiek systeem zes dagen per week door heel Nederland worden geleverd aan onder andere retailers, horecagroothandels en grootwinkelbedrijven. De redactie van Wisselnieuws at een taartje met Jos Hoeben en leerde hem tijdens een geanimeerd gesprek kennen als een veelzijdige rasondernemer die kwaliteit, continuïteit en vernieuwing hoog in het vaandel heeft staan.

In zijn kantoor gooit Jos Hoeben direct wat cijfers op tafel. “Volgend jaar bestaan we tien jaar, ben ik zestig, bakt de familie Hoeben al 140 jaar en is inmiddels de vijfde generatie binnen het vak actief.” Het zijn feiten die om enige toelichting vragen. Die volgt al snel. “Mijn betovergrootvader Godefridus Hoeben begon in 1875 in Liessel een kleine brood- en banketbakkerij. Zijn zoon Hannes en diens zoon Leo, mijn vader, hebben het bedrijf vervolgens uitgebouwd tot een grote, volwassen bakkerij.” Die ontwikkeling beleefde via Liessel en Lieshout uiteindelijk in Helmond het hoogtepunt. Hier streek het familiebedrijf onder de naam ‘De Duif’ in 1979 neer. Intussen had in de persoon van Jos ook de vierde generatie zijn opwachting binnen de onderneming gemaakt. Nadat hij begin jaren negentig het management had overgenomen, besloot Jos eind vorige eeuw de bakkerijwereld te verlaten en samen met zijn vrouw naar Spanje te verkassen. “Op zoek naar nieuwe uitdagingen en om van het leven te gaan genieten”, lacht Jos. “Maar na een jaar of zes begon het bij mij toch weer te kriebelen en zijn we weer teruggekeerd naar Nederland.”

Focus op gebak

Met de nodige idee.n en ambities in de bagage opende Jos eind 2005 in Liessel de deuren van zijn eigen patisserie. “Van brood bakken had ik genoeg, ik wilde me puur op gebak gaan richten. Daar kun je beter je creativiteit in kwijt. Dat zie je nog steeds terug binnen ons gecertificeerde bedrijf. Om te beginnen ontwikkelen en produceren we alles zelf. Zo worden de taartbodems en vlaaien in onze eigen oven gebakken. Halffabricaten komen er niet in. Daarnaast houden we de markt goed in de gaten en volgen we de smaaktrends op de voet. Tegelijkertijd zetten we hoog in op gezonde producten, met minder vet en zonder kleur- en smaakstoff en. De eisen van onze afnemers worden steeds strenger. Daar spelen we op in. Met een kwaliteitsproduct dat binnen een optimale productieomgeving wordt bereid en via een uniek logistiek systeem elke dag weer bij onze afnemers op de afgesproken tijd geconditioneerd wordt geleverd.”

Nieuwbouw

Bij Patisserie Hoeben is hard en effi ci.nt werken de gewoonste zaak van de wereld. Dat blijkt wanneer we de productiefaciliteit bezoeken, waar de zeventig medewerkers van het bedrijf druk in de weer zijn. Werkelijk elke vierkante meter is er slim benut. Maar aangezien de groei van de klanten allerminst stagneert en de vraag naar kwaliteitsgebak volgens Jos alleen maar zal toenemen, is vergroting van de capaciteit noodzakelijk. 

‘Van brood bakken had ik genoeg, ik wilde me puur op gebak gaan richten. Daar kun je beter je creativiteit in kwijt.’

Die zal er op korte termijn dan ook komen. “Momenteel onderzoeken we hoe en waar we kunnen uitbreiden. Wanneer daar uitsluitsel over is, wordt het toekomstpad ge.ff end voor mijn zonen Ron en Leon, die beiden binnen de patisserie werkzaam zijn. In de aanloop naar de uitbreiding worden we, net als tijdens de opstartfase tien jaar geleden, prima bijgestaan door Wesselman, een gewaardeerde partij die onze jaarstukken samenstelt en de loonadministratie en btw-aangiften verzorgt. Binnen het nieuwbouwtraject bewijst het kantoor in de personen van Joop Kuijpers en Erik Jasper Noll andermaal zijn waarde, vooral als het gaat om de financi.le onderbouwing van onze plannen. Een specialisme dat het multidisciplinaire karakter van het kantoor onderstreept en opnieuw bijdraagt aan de opgaande lijn van ons bedrijf.”

Pin It on Pinterest

Share This